Kırşehir’de Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça, tarafından  ceviz üretimi geliştirme konferansı verildi.
ceviz-uretimi  Akça, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Salonunda düzenlediği konferansta, “Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Türkiye’deki ceviz üretimi konusundaki rakamlarını karşılaştırdı.
Akça, “Devletimiz 2010 yılında 49 bin ton ceviz ithal ediyor. Yaklaşık 250 milyon dolar ediyor. Kaçak yollarla giren yaklaşık 20 bin ton ceviz var. Türkiye her yıl 300-350 milyon doları ceviz için yurt dışına veriyor. Bu rakam üzerinde durulması ve fevkalade düşünülmesi gereken bir konu. Yapacağımız iş şu, her il artık yarış halinde olacak. Her ilin ceviz üretimi konusunda ön sıralara götürülmesini projeler etkiliyor. Hangi il daha güçlü proje yaparsa, hangi projelerin ayağı yere basarsa Ankara’da dikkat çekiyor. O projelere destek veriliyor” dedi.
Ceviz üretiminde ise doğru bilinen birçok yanlış uygulama ve düşüncenin olduğunu söyleyen Akça, “Türkiye’yi bu halden nasıl kurtarabiliriz? Önce ceviz yetiştiriciliğini masaya yatırmamız lazım. Ceviz, adaptasyon yeteneği en zayıf olan meyve türlerindendir. Ceviz kadar zor bir şey yoktur. Yanlış bir algı var. Sahil kenarını çevir, çukurları aç, cevizi dik. Ceviz sulanmaz. Ne aşısı, en güzel tohumdan yetişir, tohumu dik. Sulamaya, budamaya hiç gerek yok. Ceviz her yerde yetişiyor. Bunlar bizim doğru olarak bildiğimiz yanlışlar” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir