Azerbaycan’da mezar taşı ustalığı gözde bir sanat olarak varlığını sürdürüyor. Ülkede mezar taşlarının üzerine defnedilen kişinin resminin işlenmesi dolayısıyla her usta aynı zamanda ressam olarak adlandırılıyor.
resimli-mezar-tasi  Mermer mezar taşlarının üzerine işlenen portre resimler meşakkatli ve titiz bir sürecin ardından ortaya çıkıyor. Yapımı yaklaşık bir gün süren mezar taşlarına Türkiye’den de talep geliyor.
Mezar taşı ustası ressam Rauf Novruzov, ”Mermerler ciladan çıktıktan sonra ressamların odasına alınıyor. Resmi mermerin üzerine koyarak suretini çıkartıyoruz. Mermerdeki resmin gözlerinin, kaşlarının tam yerinde olması için ölçüm yapılıyor. Suretini çıkardığımız çizgiler mermerde görünmediği için üzerine tebeşir tozu döküyoruz ve nemli bezle hafifçe siliyoruz. Çizgiler belirginleştikten sonra özel iğnelerle resimleri mermerlere işliyoruz” diye konuştu.
Hemen her kabrin başucundaki mermer mezar taşında resim bulunuyor. Ölen kişinin sosyal statüsü ya da maddi durumuna göre mezarlarda, resim veya heykel olabiliyor.
Halk mezarlıklarında mermer üzerine çizilmiş resimler göze çarpmasının sebebiyse, bu davranışın Azerbaycan’da artık gelenek haline gelmiş olması.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir