Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye’nin ekonomik ve bölgesel güçlenmesin ardından dünyada takdir gördüğünü belirterek, “Fakat ülkemizin mevcut yamalı anayasa ile artık kendisine hiç kimseyi güldürmemesi lazım” dedi.
Kırşehir’de Ahi Evran Üniversitesi Akademik Yılı açılışında konuşan Bekir Bozdağ, Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu kaydetti. Herkesin bu ihtiyacı konuştuğunu dile getiren Bozdağ, 12 Eylül darbesini yapanlar yargılanıp hesap verirken, Türkiye’nin onların yaptığı anayasa ile yoluna devam ettiğini söyledi. Bozdağ, “Zaman zaman deniyor ki, anayasayı değiştirirseniz bu bize aş mı, iş mi olacak? Türkiye’nin her işi birden bire daha iyi şekle gelecek mi, böyle bir sihirli formül mü var? Yok elbette böyle sihirli bir formül. Anayasası değiştirdiğinizde her şeyi birden bire daha iyi bir noktaya taşıma imkanınız yok. Bilimsel düşüncenin hür olabilmesi için anayasada bir defa bunun önünü sınırlayan hükümlerin kalkması lazım. Bizim anayasamızda yok yok. Neyi istiyorsanız var. Bütün hürriyetler tam kamil veriliyor. Ama, arkasından anayasa bu hürriyetlerin nasıl kullanılamayacağının yollarını gösteriyor. Diyor ki, bu hürriyeti biz tam verdik ama, siz şu şu yollardan giderseniz bunları geri alabilirsiniz. Bir yandan veriyor öte yandan alıyor. O yüzden bizimkiler ‘anaya’ diyorlar buna. Kaşıkla verdiğini kepçe ile alıp cebine koyuyor. Onun için kaşıkla verdiğini kepçe ile alan değil, Türkiye’nin insan hak ve hürriyetlerine dayalı bir anayasaya ihtiyacı var. Bu anayasa, temel hak ve hürriyetlerin nasıl yok edileceğinin yolunu gösteren, bu konuda rehberlik eden bir anayasa değil, bunu yok etmek isteyenlerin, bunu kullanılmaz kılmak isteyenlerin nasıl engelleneceğini gösteren, bu hürriyeti kullanmak isteyenlerin, kullandığı zaman bunun nasıl devletin teminatı altında kullanılabileceğinin yolunu ve yöntemini gösteren bir anayasa olmalı. Bizim buna ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin bu anayasa ile yoluna devam edemeyeceğini belirten Bozdağ, bu şekilde arzu edilen yeniliklerin yapılamayacağını ifade etti. Darbe anlayışıyla yapılan anayasanın hürriyet anlayışıyla uyuşmadığını söyleyen Bozdağ, “Uymadıkça orayı kestiler bir yama yaptılar. Öbür tarafı kestiler başka bir yama yaptılar. Türkiye’nin artık kendisine hiç kimseyi güldürmemesi lazım. Onun için de yeni anayasayı milletin talepleri doğrultusunda mutlaka hayata geçirmemiz gerekiyor. Umarım ki, meclisteki uzlaşma komisyonu bu anlamda bir uzlaşma ile yeni anayasayı hayata geçirir. Eğer geçiremezse, Türkiye bir dönemini daha kaybetmiş olur. İnanıyorum ki, milletimizin bu konudaki yenilenme iradesi galip gelecektir ve Türkiye demokratik bir zemin içerisinde, olağan bir dönemde milletin taleplerini esas alan bir anayasayı ilk defa yapacaktır. Çünkü bugüne kadar olağan dönemde Türkiye’de yapılmış bir anayasa yok. 24 anayasası savaştan yeni çıkmış bir Türkiye, yoklukların kıtlıkların olduğu bir Türkiye’de o dönemin olağanüstü şartlarında yapılmış. 61 anayasası darbe, 81 anayasası darbe anayasası. Millet yok. Milletin içinde olduğu, milletin dediğinin anayasaya döndüğü, herkesin hür bir zeminde söyleyebildiklerini söylediği ve bütün milletin taleplerinin anayasaya döndüğü bir çalışmaya ihtiyacımız var” dedi.
Mecliste grubu bulunan bütün partilerin bu noktada gayret etmesi gerektiğine inandıklarını kaydeden Bozdağ, başarılmadığı takdirde milletin duruma el atmasını ve sandıkta anayasayı çıkaracak çoğunluğu, iradeyi ortaya çıkarması gerektiğini anlattı. Bozdağ “Aksi takdirde, ideolojik kavgalar üzerine yeni bir anayasayı inşa oldukça zor görünüyor. Umarız ki uzlaşma ile olur. Eğer olmazsa, ben inanıyorum ki milletimiz uzlaşmayı yapamayanlara sandıkta bir ders verir. Uzlaşacak bir yapı oluşturur ve yeni bir anayasayı ancak milletimizin talimatı ile hayata geçirebiliriz” ifadelerini kullandı.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, daha sonra Ahi Evran Üniversitesi 2012-2013 Akademik Yılı açılışında akademik personele cübbe giydirip hatıra fotoğrafı çektirdi.

“İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ KIRŞEHİR’E HAYIRLI OLSUN”
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ program çıkışında yaptığı açıklamada, “Ahi Evran Üniversitesinin2012-2013 akademik yılı açılışını hep beraber yaptık. Rektörümüz Ahi Evran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin isminin ‘Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi’ olarak değiştirilmesine ilişkin senatodan karar aldıklarını ifade ettiler. Bizde bu kararın Ankara’da takipçisi olacağız. Bakanlar kurulunda en kısa sürede değişikliği onaylayarak Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin isminin ‘Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi’ olarak değiştirilmiş olacak. Ahi Evran Üniversitesi çok kısa sürede büyük değişimler gösterdi. Bu olumlu adımlara yenisini de ilave edeceğiz. Üniversitemiz bünyesinde ‘İslami İlimler Fakültesi’ olarak yeni bir fakülte önümüzdeki günlerde kurulacak. Senatomuz bununla ilgili kararını aldıktan sonra YÖK süreci işleyecek. Bakanlar kurulundan da bu konuda karar çıkacaktır” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir