Başbakanlık arşivlerine göre Bediüzzaman Said Nursi’nin mezarının  Isparta’da olduğu ortaya çıktı. Isparta Valisi Memduh Oğuz, Isparta’ya gönülden bu kadar bağlı olan Said Nursi’nin mezarının da ilde olmasının şaşırılmaması gereken bir durum olduğunu söyledi.
nursi  Başbakanlık arşivlerine göre Bediüzzaman Said Nursi’nin mezarının Isparta’da olduğuna ilişkin basında çıkan haberlerle ilgili değerlendirmede bulunan Vali Oğuz, “Said Nursi’nin mezarının yeri konusu eskiden beri gündemi işgal ediyor. Zaman zaman değişik iddialarda bulunuluyor. Ama çarpıcı hususlar var. Birincisi Üstat, kendisinin mezar yerinin bazı kişiler haricinde bilinmeyeceğini sağlığında söylüyor. Cenazesi 10 binlerce kişinin katılımıyla Urfa’ya defnedilince bu çok sınırlı kişi tarafından bilineceği halde bu kadar kalabalık bir ortamda defnedilmesi hayretle karşılanıyor. Ama zamanla bir söz tahakkuk ediyor ve gerçekten kabir yeri bilinmez durumda oluyor. Bunlar keşfedilmiş hakikatler. Bir başka hakikatte Said Nursi Hazretleri’nin yazmış olduğu Risale-i Nurlar’ın önemli bir bölümünün Isparta’da yazılmış olması. Yine Said Nursi Hazretleri, Risale-i Nur’ların Isparta’da yazılması sebebiyle Isparta’yı öne çıkartmıştır. Hatta bir sözünde ‘Bir baka şehrin mahkemesi beni beraat ettirse, Isparta mahkemesi mahkum etse Isparta’nın hatırına Isparta mahkemesini tercih ederim’ diyor. Isparta’yla bu kadar gönül bağı, manevi bağı olan Üstad’ın kabrinin Isparta’da olması şaşırtıcı değildir. Ama onun işaretine uygun olarak şu nokta demek, şurası demek hatalı olur. Ama Isparta’yı bu kadar göklere çıkaran, Isparta’da eser veren Said Nursi Hazretleri’nin mezarı Isparta’da demek hakikati kabul etmek anlamına gelir” diye konuştu.
Kendisinin öteden bir Isparta’nın ilim şehri olması yönünde bir projesi olduğunu belirten Vali Oğuz, “Bu proje Kalkınma Ajansı tarafından destekleniyor. Slogan olarak da ‘Mekke, Medine, Kudüs, şerefli Isparta ilimle görevlidir. İlim vazifesi üstlenmiştir’ dedik. Bediüzzaman Said Nursi’nin de eserlerini burada yazmış olması Isparta’nın ilim şehri olması konusunda arzusu olduğunu gösterir” dedi.
Vali Oğuz, mezarın yerinin belli olması durumunda Isparta’ya önemli ölçüde ziyaret akını olup olmayacağı sorusuna ise, “Öyle tahmin ediyorum ki bu proje gerçekleştiğinde Said Nursi’ni kabri de aşikar olur. Bizim tek arzu ettiğimiz Isparta’nın ilçelerinde, kasabalarında ilim tahsil eden talebeler, ilim adamları dolaştığı zaman Isparta hem maddi hem manevi anlamda yükselmiş olur. O zaman birçok esrar, gizlilik kendiliğinden ortaya çıkmış olur” yanıtını verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir