Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yaser Arafat’ın ölüm nedeninin incelenmesi amacıyla mezarı açıldı ve naaşı çıkarıldı.

İsviçreli, Fransız ve Rus uzmanlar 2004 yılında Paris’teki bir askeri hastanede ölen Arafat’ın bedeninden alacakları örneklerle, ölüm nedeninin zehirlenme olup olmayacağına karar verecek.

İsviçreli uzmanların Arafat’ın kişisel eşyası üzerinde radyoaktif Polonyum-210 maddesi bulması üzerine, Fransa cinayet soruşturması başlatmıştı.

Arafat’ın ailesi Temmuz ayında Fransa’da açtığı davada, Filistin liderinin Polonyum-210 ile zehirlendiğini iddia etmişti.

Yaser Arafat’ın tıbbi kayıtlarında kan dolaşımındaki bozuklukla baülantılı şiddetli bir beyin kanaması geçirdiği belirtiliyor.

Arafat’ın eşi Süha ölümün hemen ardından otopsi yapılmasına karşı çıkmıştı. Ancak daha sonra “gerçeklerin ortaya çıkarılması için” Filistin yönetiminden mezarın açılıp naaşın çıkarılmasına izin vermesini istedi.
Yaser Arafat eşi Süha ile

Arafat’ın ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten Fransız avukatlar Eylül ayında, Süha Arafat’ın Fransa’da tanık olarak ifadesinin aldı.

Arafat, Batı Şeria’daki Ramallah’ta Mukataa başkanlık merkezindeki bir anıt mezarda gömülüydü. Anıt mezar bu ayn başlarında ziyaretçilere kapatılmıştı.

Filistin yetkilileri, Associated Press ajansına yaptıkları açıklamada, doktorların kemiklerden örnek alabilmesi için anıt mezardan çıkarılan naaşın yakındaki bir camiye götürüldüğünü belirtti.

Uzmanların yürütecekleri incelemelerin aylar sürebileceği belirtiliyor.

Arafat’ın naaşının bugün ilerki saatlerde askeri törenle yeniden toprağa verilmesi bekleniyor.

35 yıl boyunca FKÖ’ye liderlik yapan ve 1996’da da Filistin Yönetiminin ilk başkanı olan Arafat, 2004 Ekim’inde Batı Şeria’da kuşatma altında tutulan karargâhında hastalanmıştı.

İki hafta sonra Paris’te askeri bir hastaneye nakledilen Arafat, 11 Kasım 2004’te 75 yaşında öldü.

Birçok Filistinli, Arafat’ın İsrail tarafından zehirlendiğine inanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir